Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]
22 Temmuz 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu
(07/106) Şanlıurfa’da Patlama…
Suriye ve Rojava’daki iç savaş ve IŞİD saldırıları nedeniyle 20 Temmuz 2015’te Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nden Türkiye’ye geçmeye çalışma grubun mayına basması sonucu meydana gelen patlamada 2’si ağır 5 kişi yaralandı.
(07/107) Suruç’ta Katliam…
Koray Çapoğlu, Cebrail Günebakan, Hatice Ezgi Sadet, Uğur Özkan, Narthan Kılıç, Veysel Özdemir, Nazegül Boyraz, Kasım Deprem, Alper Sapan, Cemil Yıldız, Okan Pirinç, Ferdane Kılıç, Yunus Emre Şen, Çağdaş Aydın, Alican Vural, Osman Çiçek, Mücahit Erol, Medali Barutçu, Aydan Ezgi Salcı, Nazlı Akyürek, Serhat Devrim, Ece Dinç, Emrullah hamur, Murat Yurtgül, Erdal Bozkurt, İsmet Şeker, Süleyman Aksu, Büşra Mete, Dilek Bozkurt, Duygu Tuna, Nuray Koçan, Polen Ünlü.
Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde 20 Temmuz 2015’te düzenlediği saldırıyla yukarıda adları yazılı 32 insanın ölümüne neden olan canlı bombanın Şeyh Abdurrahman Alagöz (20) olduğu yapılan DNA karşılaştırmasıyla kesinleşti. Saldırganın IŞİD’le bağlantılı olarak bir süredir polis birimlerince “terör şüphelisi” olarak arandığı belirtildi. Saldırganın talimatı yüz yüze yaptığı görüşmeyle aldığı ve 32 insanın ölümüne neden olduğu bombayı kendisi hazırlayarak çantasında taşıdığı iddia edilirken saldırı esnasında da yalnız olmadığı, yanında bir kadın saldırganın da olabileceği iddia edildi.
22 Temmuz 2015’te Suruç Sulh Ceza Hâkimliği saldırıya ilişkin görüntülerin yazılı ve görsel basında kullanılmasına yayın yasağı getirirken yurt genelinde de saldırıyı protesto eden ve AKP’nin IŞİD politikasını eleştiren eylemler 21 Temmuz 2015’te devam etti. Alınan yayın yasağı kararı çerçevesinde ise twitter’a erişimin engellendiği ortaya çıktı.
İstanbul’un Şişli İlçesi’nde bir alışveriş merkezi önünde toplanmak isteyen ve ellerinde “Suruç’taki katliamın sorumlusu kontrgerilladır hesabını soracağız” yazılı pankart bulunan gruba müdahale eden polis ekipleri Halk Cephesi üyesi 8 kişiyi gözaltına aldı.
İstanbul’un Kadıköy İlçesi’ndeki eyleme de basınçlı su ve gaz bombalarıyla saldıran polis ekiplerinin burada ise 11 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi. Esenyurt İlçesi’ndeki eyleme yapılan müdahale sonucunda ise 8 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.
Mardin’in Nusaybin İlçesi’ndeki eyleme müdahale eden polisin attığı gaz bombalarından birinin kapsülünün isabet ettiği Naile Ağırman (55) bacağından vurularak hastaneye kaldırıldı.
İstanbul’un Küçükçekmece İlçesi’nde 20 Temmuz 2015’teki gösteriye müdahale eden polisin gaz bombası kapsülüyle M.G.D. (7) adlı çocuğu ağır yaraladığı ve M.G.D.’nin yoğun bakımda tedavisinin devam ettiği öğrenildi.
Adıyaman’da düzenlenen yürüyüşe gaz bombalarıyla müdahale eden polisin yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıktığı HDP Milletvekili Behçet Yıldırım’ın hastaneye kaldırıldığı açıklandı. Müdahalede 2 kişi gözaltına alındı.
Ağrı’da ise plastik mermili silahlar, gaz bombası ve basınçlı su kullanan polis ekipleri 4 kişinin yaralanmasına neden olurken, 7 kişiyi de gözaltına aldı.
Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’nde yürüyüş düzenleyen halka polisin gerçek mermili silahlarla müdahale ettiği bildirildi.
Polis ekipleri 22 Temmuz 2015 sabahı ise İstanbul’un Sultangazi İlçesi’ne bağlı Gazi Mahallesi’nde Ezilenlerin Sosyalist Partisi’nin (ESP) binasına baskın düzenledi.
(07/108) İstanbul’da Parti Binasına Saldırı…
İstanbul’un Maltepe İlçesi’nde bulunan AKP Zümrütevler Mahalle İrtibat Bürosu’na 21 Temmuz 2015’te kimliği belirlenemeyen kişi veya kişiler tarafından silahlı saldırı düzenlendi.
[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.
[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.
[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT
[4] https://twitter.com/insanhaklari