Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “Devletime milletime karşı suç işleyenleri vurmaktan hoşlanacağım” diyebilen zihniyete verilen en güzel yanıt:
“İşkenceye Tolerans” Belgeseli 9. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nden sonra 20. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali’nde de En İyi Belgesel Film Ödülü’nü Aldı…
Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) gerçekleştirdiği, yönetmenliğini Armağan Pekkaya ve Umut Kol’un yaptığı “İşkenceye Tolerans” adlı belgesel film, 3-9 Kasım 2008 tarihleri arasında gerçekleştirilen 9. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nin ardından 20. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali’nde de en iyi belgesel film ödülü aldı.
12 Kasım 2008 akşamı İstanbul Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül töreninde filmin yönetmeni Pekkaya, jüriye böyle bir filme ödül verme cesareti gösterdiği için teşekkür etti. “İşkenceye Tolerans” belgeseline verilen bu ödül, ödülün verildiği gün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Adalet Bakanlığı bütçesi görüşülürken, “devletime milletime karşı suç işleyenleri vurmaktan hoşlanacağım. Adalet herkese fazla eşit uygulanıyor” diyen, diyebilen AKP Yozgat Milletvekili Abdulkadir Akgül’e ve onun temsil ettiği zihniyete verilmiş en güzel yanıttır.
Galası 26 Haziran 2008 Birleşmiş Milletler İşkence Görenlerle Dayanışma Günü’nde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen “İşkenceye Tolerans” belgeseli, yine bu yıl 45. Antalya Altın Portakal Film Festivali, 20. Uluslararası İstanbul Kısa Film Festivali, 13. Boston Film Festivali, 29. İFSAK Yarışması, ODTÜ Kısa Film Günleri gibi ulusal ve uluslararası birçok festivalde finalist oldu ve gösterildi. Kurulduğu 1990 yılından bu yana işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesiyle başvuru yapan 11.590 kişinin tedavi ve rehabilitasyonunu üstlenen TİHV, bir yıllık özenli ve kapsamlı bir çalışmanın eseri olan “İşkenceye Tolerans” belgeselini, bu belgeselin gerçek sahipleri olan Türkiye’de ve Dünya’da işkence görmüş milyonlarca insana adamıştır.
TİHV, “İşkenceye Tolerans” belgeselinin 9. İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali’nden sonra 20. İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali’nde de kazandığı başarının, işkencenin ve kötü muamelenin önlenmesi için verilen mücadelede önemli bir adım olduğu noktasından hareketle, filme emeği geçen herkese yanı sıra yıllarca işkencenin önlenmesi ve işkence görenlerin tedavi ve rehabilitasyonu çalışmalarında dayanışma ve işbirliği içinde olduğu tüm kişi ve kurumlara teşekkür etmeyi bir borç bilir.
Türkiye İnsan Hakları Vakfı