MENÜ
ANA SAYFA
x

Gözaltında Tutulanların Yaşamları Ağır Tehdit Altında. Corona Önlemleri Alınsın, Gözaltındakiler Serbest Bırakılsın

ORTAK AÇIKLAMA
03.11.2020

3 Kasım 2020

 

Corona tehdidinin yaşamı tamamen kıskacına aldığı, vaka ve ölüm sayısının giderek arttığı, sağlık hizmeti ve hastanelerdeki imkanların yetersizliğinin tartışıldığı bugün, gözaltı işlemi ve nezarethanelerin  tutulma koşulları da bu tartışmaya eklenmiş bulunmaktadır.  Gözaltına alınanların sağlık, tedavi ve yaşam hakları devlet tarafından korunmalı, yeterli Corona önlemleri alınması yanında gözaltında tutulanlar serbest bırakılmalılar.

Kurumlarımıza ulaşan bilgilere gore; 28-29 Ekim tarihlerinde İstanbul başta olmak üzere Mersin, Adana, Hatay, İzmir, Kocaeli, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Sakarya gibi çeşitli illerden  gözaltına alınan, aralarında yaşlı, kronik hasta ve Covid pozitifler de bulunan yaklaşık yüz kişi Coronavirüs önlemleri alınmaksızın ve çoğu aynı otobüsle İstanbul’a getirilmiş, sağlıklarını ağır tehdit eden bu uygulama göz altı koşullarında da devam ettirilmiştir.

Gözaltına alınanlar arasında, gerek İstanbul’a getirilirken araç içinde ve gerek getirildikten sonra nezarethanede tutuldukları süreçte Covid pozitif olanlanlar tespit edilmesine, halen Covid testi pozitif olmamakla birlikte belirti gösterenler olmasına rağmen gözaltı süresinin 4 gün daha uzatılması ile gözaltında tutulanların tamamının sağlık ve yaşam hakları ağır risk altına sokulmuştur.

Nitekim; gözaltına alınanlardan Özgür Karakoç , Hatay’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilen ve iki gün nezarette tutulan Erhan Arslan, Hatay’da gözaltina alınan İdil Ayşe Kayıkçı ve Derya Sırbudak bu dört gün içinde Covid testleri pozitif çıktığı için serbest bırakılmışlardır.

Hatay’dan İstanbu’a getirilen ve Covid pozitif olduğu tespit edilerek serbest bırakılan Erhan Aslan’ın eşi İpek Arslan, Savaş Taş ve Orhan Acar Covid belirtileri göstermesine rağmen diğer kişilerle birlikte  ve hiçbir önlem alınmaksızın gözaltında tutulmaya devam edilmektedirler.

Gözaltına alınanlardan Covid pozitif olanlarla yakın teması olanlar için de  hiçbir önlem alınmayarak tüm gözaltındakilerin sağlık ve yaşam hakları ağır bir tehdide maruz bırakılmıştır. Gözaltı süresinin ilk 3 günü maske dahi verilmemiştir.

Sağlık kontrolleri sırasında 13 kişi için çeşitli tanılarla reçeteler yazılmıştır. 65 yaşındaki Ruhan Mavruk kalp ve şeker hastası, Ferdaniye Ardil astım ve şeker hastasıdır.

Gözaltına alma ve İstanbul’a sevk işlemleri sırasında Covid’e karşı önlem alınmamasının yarattığı sorunlar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde tutuldukları sürteçte de devam ettirilmiştir.  Covid (+) çıkanlar serbest bırakılmış, aralarında Covid belirtileri gösterenlerin de olduğu  geride kalanlar  için hiç bir önlem alınmamıştır. Durum hakkında bilgilendirilmesine  rağmen Sulh Ceza Hakimi tarafından gözaltı süreleri 4 gün daha uzatılarak sağlkık ve yaşamları tehlikeye atılmıştır.  Gözaltına alınan kişiler bu durumu protesto ettiklerini şeker ve su alımını kestiklerini bildirmişlerdir.

İnsan hakları savunucuları olarak gözaltına alınaların  sağlık, tedavi ve yaşam haklarının korunmasının devletin sorumluluğu olduğunu hatırlatıyor, yetkilileri bu tehlikeli sürece son vermeye ve  gözaltı sürecini derhal sonlandırmaya çağırıyoruz.

 

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi

Türkiye İnsan Hakları Vakfı