MENÜ
ANA SAYFA
x

Gözlem Raporu: Cumartesi Anneleri/İnsanları 959. Hafta Buluşması

18.08.2023

Gözlem Raporu:

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 959. hafta buluşmasında 19 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Anayasa Mahkemesi kararına rağmen bir kez daha engellenen 959. hafta buluşmasında aralarında 71 yaşındaki kayıp yakını Hanife Yıldız ve 72 yaşındaki kayıp yakını Mikail Kırbayır’ın da olduğu 19 kişi ters kelepçe ile gözaltına alındı.

İnsan hakları örgütleri, Cumartesi Anneleri’nin 959. hafta buluşmasının polis tarafından engellenmesine yönelik gözlemlerini ve polis müdahalesi sırasında yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Rapora göre; gözaltına alınan kayıp yakınları ve hak savunucuları, aralarında ileri yaştaki kişiler bulunmasına rağmen 2 buçuk saati aşkın süre havalandırması çalıştırılmayan araçta ters kelepçeli halde bekletildi. Sağlık kontrolleri ters kelepçeli halde yapılmak istendi. Raporda, yapılanın işkence ve kötü muamele yasağını ihlali olduğu vurgulandı.

Raporu görüntülemek için lütfen tıklayın.

Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın, zorla kaybedilen yakınları için adalet ve hakikat talebiyle 1995 yılından bu yana her hafta bir araya geldikleri Galatasaray Meydanı’nda buluşmaları, 25 Ağustos 2018 tarihindeki 700. buluşmalarına yapılan polis müdahalesinden bu yana engelleniyor. Anayasa Mahkemesi’nin, 700. Hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesinin toplantı ve gösteri özgürlüğünün ihlali anlamına geldiğine hükmeden iki ayrı kararı da durumu değiştirmedi.

Galatasaray Meydanı’na çıkmak isteyen kayıp yakınları ve hak savunucuları, Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararları gerekçe gösterilerek engellenip gözaltına alınıyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği (Hafıza Merkezi), Uluslararası Af Örgütü Türkiye ve Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), kayıp yakınlarına yönelik engellemeleri her cumartesi gözlemleyip raporlaştırıyor.

Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın 12 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşen 959. Hafta buluşmasına ilişkin hak örgütlerinin hazırladığı raporda öne çıkan tespitler şunlar oldu:

  • Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın hakikat ve adalet taleplerini dile getirmek için buluşma mekanı haline getirdikleri Galatasaray Meydanı, meydana yakın noktalar ve meydana çıkan bazı sokaklara saatler önce polis ekipleri konuşlandırıldı.
  • Halihazırda bariyerler ile çevrili olan Galatasaray Meydanı etrafında buluşma saatinden önce kalkanlı çevik kuvvet polisleri ile bir engel daha oluşturuldu.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 959. hafta buluşmasında meydana yakın noktalarda polis köpekleri gezdirildi. Polis köpekleri, Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik polis müdahalesini idare eden 4. sınıf emniyet müdürü olan çevik kuvvet amirinin talimatı üzerine kayıp yakınları ve hak savunucularının ablukaya alındığı “güvenlik çemberi” etrafında da gezdirildi.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları, onlarla dayanışmak için gelen hak savunucuları, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Gökçe Gökçen, Türkan Elçi, Kayıhan Pala, Ali Gökçek ve Suat Özçağdaş ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) 27. Dönem İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun içerisinde bulunduğu grup, Galatasaray Meydanı’na yürümelerine müsaade edilmeden İstiklal Caddesi’nde ve Galatasaray Meydanı’na yaklaşık 150 metre uzaklıkta oluşturulan “güvenlik çemberi” içerisinde polis tarafından ablukaya alındı. Milletvekillerinin, Cumartesi Anneleri/İnsanları ve onlara eşlik eden hak savunucuları gözaltına alınarak Galatasaray Meydanı’ndan uzaklaştırılana kadar “güvenlik çemberi”nden çıkmasına müsaade edilmedi.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları, onlara eşlik eden ve aralarında İHD Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, HDP 27. Dönem İstanbul Milletvekili ve İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, TİHV Yönetim Kurulu üyesi ve İstanbul Temsilcisi Ümit Efe’nin de bulunduğu grup, Galatasaray Meydanı’na yürümelerine müsaade edilmeden İstiklal Caddesi üzerinde ve Galatasaray Meydanı’na yaklaşık 200 metre uzaklıkta oluşturulan “güvenlik çemberi” içerisinde polis tarafından ablukaya alındı.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucularına “Dağılın” anonsu yapılmasına rağmen dağılmaları için herhangi bir imkan sağlanmadan Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları kelepçelenerek gözaltına alındı.
  • Aralarında 71 yaşındaki kayıp yakını Hanife Yıldız, 72 yaşındaki kayıp yakını Mikail Kırbayır, İHD Genel Başkanı Eren Keskin, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, İHD İstanbul Şube Sekreteri Oya Ersoy, TİHV Genel Sekreteri Coşkun Üsterci’nin de olduğu 19 kişiye hiçbir şekilde direniş göstermemelerine rağmen ters kelepçe takıldı.
  • Ters kelepçe ile gözaltına alındıktan sonra ilk sağlık kontrolü için Eyüpsultan Devlet Hastanesi’ne götürülen Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucularının muayeneleri, kayıp yakınları ve hak savunucuları ters kelepçeli haldeyken yapılmak istendi.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucularının avukatlarına bu hafta da emniyete girişte “Talimat var” denilerek sorun çıkarıldı.
  • Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları, klimaları açılmadığı için havasız kalan gözaltı araçlarında ortalama 2 saat 39 dakika tutuldu.
  • Gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları ve onlara eşlik eden hak savunucuları, ifade işlemleri sonrasında ikinci sağlık kontrolü için üç grup halinde Galatasaray Meydanı’na uzak üç farklı hastaneye götürüldü ve bu hastanelerden serbest bırakıldı.
  • Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 959. hafta buluşmasına yönelik hukuksuz polis müdahalesinin Galatasaray Meydanı ve çevresinde hayatın olağan akışını, yaya-araç trafiğini ve bölge esnafının çalışmasını olumsuz etkilediği gözlemlendi.

Raporu görüntülemek için lütfen tıklayın.

Hukuki Duruma İlişkin Ek Notlar:

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 25 Ağustos 2018 tarihinde düzenlenen 700. hafta buluşmasının Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasının ve polisin sert müdahalesinin Anayasa’nın 34. maddesince garanti altına alınan “toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının” ihlali olduğuna dair iki ayrı karar verdi. AYM, o gün gözaltına alınanlar arasında bulunan ve Cumartesi Anneleri/İnsanları’ndan Maside Ocak Kışlakçı başvurusunda oy çokluğuyla aldığı kararının “yeni ihlallerin önlenmesi için” Beyoğlu Kaymakamlığı ve Adalet Bakanlığı’na; 700. hafta buluşmasına katılan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri başvurusunda oy birliği ile aldığı kararının ise Adalet Bakanlığı’na gönderilmesine karar verdi.

Polis müdahalesine dayanak olan yasaklama kararında 700. hafta buluşması için bildirim yapılmamış olması gerekçe olarak öne sürülmüştü. AYM, kararında toplantı ve gösterilere yönelik müdahalenin zorunlu bir toplumsal ihtiyacı karşıladığının ve orantılı olduğunun ispatının gerektiğini hatırlattı. İdari makamların toplantı ve gösteri yürüyüşlerini otomatik olarak yasaklama yoluna gitmek yerine bu hakkın etkin kullanımını sağlamaya yönelik pozitif yükümlülükleri olduğunu hatırlatan AYM, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 1995 yılından bu yana barışçıl bir toplanma gerçekleştirdiğine dikkat çekerek idarenin bu etkinliğin yapılacağına ilişkin olarak önceden bilgisi olmadığını iddia edemeyeceğine karar verdi. Buna ek olarak AYM, Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın “gözaltında kaybedilen yakınlarının bulunması ve kamuoyunda farkındalık yaratılması için oturma eylemi düzenlemek istemesinin demokratik bir toplumda saygı ile karşılanması gerektiği” tespitinde bulundu.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, AYM’nin Maside Ocak Kışlakçı kararının ardından ilk kez 8 Nisan 2023 tarihinde düzenlenmesi planlanan 941. hafta buluşması için Galatasaray Meydanı’na çıkmak isterken polis tarafından engellenerek gözaltına alınmıştı. O haftadan bu yana 13 Mayıs Cumartesi günü hariç her cumartesi, barışçıl eylemlerini gerçekleştirmek için Galatasaray Meydanı’na çıkmaya çalışan Cumartesi Anneleri/İnsanları, 5 Ağustos 2023 tarihine denk gelen 958. hafta buluşmasında bir kez daha engellenerek gözaltına alındı.
Haftalardır devam eden sistematik engellemelere rağmen 941. hafta buluşmasında gözaltına alınan Cumartesi Anneleri/İnsanları hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından açılan soruşturmada kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (takipsizlik kararı) verildi. 22 Mayıs 2023 tarihli takipsizlik kararında yalnızca 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 32. maddesinde tanımlanan “ihtara rağmen dağılmama” suçunun unsurlarının oluşup oluşmadığına dair değerlendirme yapan soruşturma savcısı, AYM’nin vermiş olduğu ihlal kararlarına ise herhangi bir atıfta bulunmadı.

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın Yasak Kararına İlişkin Ek Notlar:

Cumartesi Anneleri/İnsanları, AYM’nin Maside Ocak Kışlakçı kararının ardından ilk kez 8 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirdikleri 941. hafta buluşması için Galatasaray Meydanı’na çıkmış ve polis engeliyle karşılaşarak gözaltına alınmıştı. Cumartesi Anneleri/İnsanları, 8 Nisan gününden bu yana geçen 17 hafta boyunca, 13 Mayıs Cumartesi günü hariç her cumartesi günü barışçıl eylemlerini gerçekleştirmek için Galatasaray Meydanı’na çıkmaya devam etti. Gözlemci kurumlar, 944. haftadan itibaren ortak gözlem yapmaya başladı. Ortak gözlem yapılan süreçte, AYM’nin Maside Ocak Kışlakçı kararına rağmen gerçekleşen engellemelere dayanak olarak gösterilen yasaklama kararlarına ilişkin ek not ve değerlendirmelerimiz şu şekildedir:

  • hafta’ya kadar İstanbul Valiliği veya Beyoğlu Kaymakamlığı’nın herhangi bir yasaklama kararı tespit ve beyan edilmedi.
  • Ancak, 947. hafta’da gözaltı sonrasında kolluk tarafından tutulan kimlik tespit tutanağında Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 12 Mayıs 2023 tarihli toplantı ve gösteri yürüyüşü yasaklama kararı ifadesi yer aldı.
  • 948. hafta ile 949. hafta’larda ise gözaltı sonrasında kolluk tarafından tutulan kimlik tespit tutanağında Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 22 Mayıs 2023 tarihli toplantı ve gösteri yürüyüşü yasaklama kararı ifadesi yer alıyordu. 948. hafta’da ifade işlemleri için gidilen Güvenlik Şube’de avukatlara “Beyoğlu Kaymakamlığı’nın 22 Mayıs 2023 tarihli toplantı ve gösteri yürüyüşü yasaklama kararı” olduğu belirtilerek bir yazı gösterildi. Bu yazının içeriğinde, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından Beyoğlu Kaymakamlığı’ndan Taksim Meydanı ve çevresi ile İstiklal Caddesi üzerinde tüm toplanma, basın açıklaması ve benzeri etkinliklerin 15 gün süreyle yasaklanması talebinde bulunuyordu. Bu talebin kaymakamlık tarafından kabul edildiğine dair ıslak imzalı bir onay bulunmuyordu.
  • 950. hafta buluşması ise “Avrupa’nın kulüpler bazında en prestijli organizasyonu olan 10 Haziran 2023 Cumartesi günü İstanbul’da düzenlenecek olan 2023 UEFA Şampiyonlar Ligi Finali” gerekçe gösterilerek Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından alınmış olan bir günlük etkinlik yasaklama kararıyla engellendi.
  • 951. hafta ve 952. hafta buluşmaları, AYM kararlarından sonra ve bu kararlara rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından doğrudan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik alınan bir günlük yasaklama kararları ile engellendi.
  • 953. hafta buluşması, önceki iki hafta olduğu gibi doğrudan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik bir günlük yasaklama kararı ile engellendi. Bu karara, izinde olan Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli yerine Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya imza attı. Buna rağmen “Olur” altındaki imzada Kaya’nın Demirelli yerine “vekaleten” imza attığına dair herhangi bir ibare yer almadı.
  • 953. hafta buluşmasında olduğu gibi 954. hafta buluşması da Beyoğlu Kaymakamı Mustafa Demirelli yerine Şişli Kaymakamı Ahmet Gazi Kaya’nın imza attığı Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik alınan bir günlük yasaklama kararı ile engellendi.
  • 955, 956 ve 957. hafta buluşmaları da 951. haftadan itibaren olduğu gibi AYM kararlarından sonra ve bu kararlara rağmen Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından doğrudan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik alınan bir günlük yasaklama kararları ile engellendi. Daha önceki haftalarda olduğu gibi Beyoğlu Kaymakamlığı’nın resmi web sitesinden yayınlanmayan karar, İHD İstanbul Şubesi yetkililerine, Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucularına ya da avukatlarına önceden tebliğ edilmedi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları Haftalık Gözlem Raporlarına İlişkin Ek Notlar:

Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararının ardından Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye ile birlikte Cumartesi Anneleri’nin/İnsanları’nın her hafta Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirdikleri buluşmalara yönelik engellemeleri ve ortaya çıkan hak ihlallerini  Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) standartlarına riayet ederek gözlemleyip raporlaştırıyor.

Bu ortak izleme çalışmasının, Galatasaray Meydanı üzerindeki hukuki dayanaktan yoksun abluka kaldırılana kadar her hafta sürdürülmesi planlanıyor.

Gözlemci kurumlar, yetkililerin Cumartesi Anneleri’ne/İnsanları’na yönelik tutumlarının, gözaltında yakınlarını kaybedenlerin adalet ve hakikat taleplerini görünmez kılmayı amaçladığını belirtiyorlar.

Önceki gözlem raporlarını görüntülemek için tıklayın.