MENÜ
ANA SAYFA
x

AÇLIK GREVLERİ KRİTİK EŞİĞİ AŞTI!

BASIN AÇIKLAMASI
21.03.2019

AÇLIK GREVLERİ KRİTİK EŞİĞİ AŞTI: HÜKÜMETİ  ÇÖZÜM YOLUNDA ACİL ADIMLAR ATMAYA ÇAĞIRIYORUZ.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti olarak 20 Mart Salı günü Maltepe L Tipi Hapishanesini ziyaret ettik.

İstanbul Tabip Odası (İTO), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Sağlık Emekçileri Sendikası’ndan (SES) oluşan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti temsilcileri olarak görüşme talebimiz cezaevi idaresi tarafından kabul edilmedi, avukatımız aracılığıyla mahpuslarla görüşme gerçekleştirdik.

1 ve 2 No’lu hapishanelerde tutulmakta olan mahpuslar ile görüşen avukatların verdiği bilgiye göre;

Bu  hapishanede toplam 23 mahpus açlık grevi sürdürüyor.

Bu mahpuslardan 5 Ocak ve 25 Ocak tarihlerinde açlık grevine başlayan ikişer kişinin sağlık durumlarındaki kötüleşme endişe verici boyutlarda.

Mahpuslarda kabızlık, mide rahatsızlıkları, halsizlik, sese aşırı duyarlılık, yüksek ateş, konsantrasyon ve odaklanma sorunları, uykusuzluk, baş dönmesi gibi sağlık sorunları ortaya çıkmış durumda.

Ayrıca, 4 Mart tarihinde 5, 8 Mart tarihinde ise 14 mahpusun başlattığı açlık grevi devam ediyor.

Açlık grevindeki mahpuslara “örgüte yardım” suçlaması ile dava açıldığı  da aldığımız bilgiler arasında.

Görüşme yapılan mahpuslar; hapishane ziyaretlerinin ve açlık grevinde bulunanların sağlık durumlarının takibinin önemine dikkat çekerken, kamuoyu duyarlılığı gelişirse haklı taleplerinin karşılanacağına ve sorunun çözüleceğine dair umutlarını koruduklarını  bildirerek,  toplumsal güçlere destek çağrısında bulundular.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti olarak daha önce Bakırköy ve Silivri Hapishanelerini de ziyaret etmiş, mahpuslara yapılan görüşmelerin sonuçlarını kamuoyu ile paylaşmıştık.

Bugün elde edilen bilgiler, mahpusların sağlık durumlarındaki kötüye gidişin önemli bir aşamaya vardığını göstermektedir.

Bugüne kadar ziyaret edilen hapishanelerde yapılan görüşmelerden edinilen bilgi ve gözlemlerimize göre; hapishane idarelerinin mahpuslara  fiziki baskıyı artırmadıkları, ancak  özellikle;

  • Açlık grevindekilerin tıbbi takibi konusunda eksiklikler ve farklı uygulamalar bulunduğu,
  • B vitamini alımı konusunda farklı uygulamalar bulunduğu,
  • Tecride karşı eylem yapmakta olan mahpusların dış dünyadan yalıtılmasına neden olacak şekilde gazete alımının kısıtlanması, TV ve radyolarda kanal kısıtlamasına gidilmesi yoluyla tecrit koşullarının ağırlaştırıldığı,
  • Açlık grevinde bulunan mahpuslar hakkında örgüte yardım suçlaması ile davalar açılmak suretiyle açlık grevinin ifade özgürlüğü çerçevesinde barışçıl bir protesto eylemi olduğunun göz ardı edildiği  sonucuna varılmıştır.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti olarak her hafta cezaevi ziyaretleri yapmaya, edindiğimiz bilgileri ve yaptığımız gözlemleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.