MENÜ
ANA SAYFA
x

Herkesi Tahriklere Karşı Sakin Olmaya Davet Ediyoruz

ORTAK AÇIKLAMA
11.09.2015

11 Eylül 2015

 

KÜRTLERE, HDP’YE VE GAZETELERE YÖNELİK SALDIRILARI KINIYOR, SİYASAL İKTİDARIN VE KARANLIK ODAKLARIN TAHRİKLERİNE KARŞI HALKI SAKİN OLMAYA DAVET EDİYORUZ.

Özellikle 7 Eylül 2015 tarihinde yoğunlaşan Kürt yurttaşlara, HDP binalarına, bazı gazete binalarına, kitapçılara, kısacası öteki olarak ilan edilen herkese yönelik tüm ülke sathında gerçekleştirilen linç saldırıları ne yazık ki hala sürmektedir.

Başta yaşam hakkı olmak üzere ağır ve ciddi insan hakları ihlallerine yol açan bu saldırılarda onlarca insan yaralanmış, çok büyük maddi hasarlar meydana getirilmiş, saldırıların yanı sıra etnik kökeni nedeni ile bazı yerlerde Kürtler nefret söylemi ile saldırıya uğramış, bu saldırılarda Kürtçe konuştuğu için Sedat Akbaş (22) öldürülmüş ve çok sayıda kişi yaralanmıştır. Silahlı çatışmaların başlaması ile ilgili siyasal iktidarın sorumluluğunu anlatan Hürriyet Gazetesi 2 kere saldırıya uğramıştır.

Ülkede savaşın, şiddettin ve linç saldırıların adeta cinnet boyutuna vardığı çok kritik günlerden geçiyoruz.

Çatışmasızlık sürecinin sona ererek yeniden çatışmalı sürecin başlamasının faturasının HDP’ye çıkartılmak istenmesi ve siyasal iktidar tarafından HDP’nin hedef gösterilmesi sonucu yaygınlaşan bu saldırılarda siyasal iktidarın sorumluluğu açıktır.

Güvenlik güçlerinin sessiz kaldığı, adeta teşvik ettiği, insan haklarına saygıyı ayaklar altına alan, toplumsal yarılmayı ve kopuşu derinleştiren bu saldırıları en sert biçimde kınıyor ve kaygılarımızı dile getiriyoruz.

Sorumlular derhal bulunmalı ve yargı önüne çıkarılmalı, saldırıları engellemeyen emniyet genel müdürlüğü ve jandarma teşkilatını mensupları hakkında soruşturmalar başlatılmalı, yeni saldırıları önlemek için gerekli önlemler alınmalı, başta siyasi iktidar sözcüleri olmak üzere toplumu kışkırtıcı ve kutuplaştırıcı açıklamalardan kaçınılmalı ve bu saldırılar sırasında oluşan maddi ve manevi tüm zararlar derhal tazmin edilmelidir.

Türkiye halkının siyasal iktidarın tahriklerine kapılmamaya, etnik çatışma ihtimalini düşünerek sakin olmaya ve insan haklarına saygılı olmaya davet ediyoruz.

                      İNSAN HAKLARI DERNEĞİ                                      TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VAKFI