MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

3 Ağustos 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(08/020) AİHM’nin Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili Kararı…

AİHM, 2 Ağustos 2017 tarihinde, açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili yapılan acil tedbir başvurusunu tutukluluğun  Gülmen ve Özakaça açısından hayati bir tehlike ve geri döndürülemez bir hasar oluşturmadığı gerekçesiyle reddetti.

TİHV Başkanı ve Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, söz konusu AİHM kararına ilişkin yaptığı açıklamada, AİHM’in isteği üzerine Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumlarını tespiti amacıyla yürütülen muayene ve tıbbi belgeleme sürecine “bağımsız uzman” olarak katıldığını ve muayene bulguları, tıbbi değerlendirme ve bilimsel görüşlerini içeren 32 sayfalık bir rapor hazırladığını, ancak AİHM’in kararında bu rapora dair tek bir atfın olmadığını ifade etti.

(08/021) Güneydoğu’da Operasyonlar ve Saldırılar…

2 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden, Tunceli’nin Ovacık ilçesi kırsalında çıkan bir çatışmada 3 MKP/HKO militanının öğrenildi.

3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden ise Kars’ın Kağızman ilçesi kırsalına 6 Temmuz 2017 Temmuz tarihinde yapılan bombardıman sonucu öldükleri belirtilen 5 HPG militanından 4’nün cenazesinin hala çatışma alanında olduğu ve operasyonların sürdüğü gerekçesiyle ailelerin cenazeleri almalarına izin verilmediği öğrenildi.

(08/022) İşkence Edilen Suriyeliler…

2 Ağustos 2017 tarihinde,   Hatay’ın Yayladağ ilçesinde 3 Suriyeli’nin Türkiye’ye yasadışı yollarla giriş yapmaya çalıştıkları iddiasıyla Görentaş hudut karakolundaki askerler tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan 3 Suriyeli’nin askerlerin fiziki ve sözlü şiddetine maruz kaldığı,  bavullarındaki eşlerine ait iç çamaşırların zorla giydirildiği ve bu halde kameraya çekilen görüntülerinin askerlere ait sosyal medya hesaplarında paylaşıldığı iddia edildi.

(08/023) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 2 Ağustos 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen açıklamalara sokağın girişini kalkanlarla kapatan polisin izin vermediği ve yapılmak istenen açıklamalara müdahale ettiği ancak gözaltına alınan olmadığı öğrenildi.

(08/024) Mersin’de Gözaltına Alınan Gazete Dağıtıcıları…

1 Ağustos 2017 tarihinde Mersin’de gazete dağıtırken gözaltına alınan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanları Zinet Aşkın ve Cemile Çiftçi hakkında avukat görüşüyle ilgili kısıtlama kararı alındığı ve evlerinin polis tarafından arandığı 2 Ağustos 2017 tarihinde basında çıkan haberlerden öğrenildi.

(08/25) Cezaevi’nde Ölüm…

Osmaniye 2 No’lu T Tipi Cezaevi’nde tutulan Ahmet Tatar (52) isimli bir mahpusun 1 Ağustos 2017 tarihinde rahatsızlanarak Osmaniye Devlet Hastanesine kaldırıldığı ve 3 Ağustos 2017 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirdiği öğrenildi. Emekli 4’üncü Sınıf Emniyet Şube Müdürü olan Ahmet Tatar’ın “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında tutuklu olduğu bildirildi.

(08/26) Cezaevinde İşkence İddiasına İlişkin Kovuşturmaya Yer Yok Kararı…

20 Aralık 2016 Mersin’de tarihinde tutuklanan ve aralarında HDP Mersin eski İl Eşbaşkanı Sadun Doğan ve İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi’nin de olduğu kişiler cezaevinde askeri nizamda sayım vermeyi reddettikleri gerekçesiyle için darp edilmiş, saçları zorla kesilmişti ve darp edilmelerine rağmen hastaneye sevk edilmemişlerdi. Bu iddiaların basına yansıması üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı işkence ve kötü muamele uygulamasının sorumlusu gardiyanların teşhis edilmesi için soruşturma başlatmıştı. 3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden yürütülen soruşturma sonucunda, bu iddiaya ilişkin 6 gardiyanın mahpuslar tarafından teşhis edildiği, bunların ve mahpusların beyanlarının alındığı öğrenildi. Bununla birlikte savcının bu iddialara ilişkin kovuşturmaya yer yok kararı verdiği, kararın gerekçesinde “(…) temizlik ve hijyenin sağlanması amacıyla saç tıraşlarının yapıldığını, koğuşlarda sayımlarının yapıldığı. Kurumda tutuklu bulundukları süre içerisinde kurum görevlileri ve şüpheliler tarafından darp, hakaret ve eziyete maruz kaldıkları ve şüphelilerin mağdur ve müştekilere karşı üzerine atılı suçları işledikleri yolunda kamu davası açmaya yeterli şüphe oluşturacak delil elde edilmediği anlaşılmakta ve atılı suçlardan şüpheliler hakkında kamu adına kavuşturmaya yer olmadığı kararı verildi” dendiği bildirildi.

(08/027) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

2 Ağustos 2017 tarihinde basına yansıyan haberlerde, Tarsus Cezaevi’nde mahpuslara tek tip kıyafet dayatıldığı ve bunu duyurmaya çalışan bir mahpusun darp edildiği iddia edildi. Buna göre, Şilan Çetiner isimli mahpusun avucunun içine yazdığı “bize tek tip kıyafet dayatıyorlar” yazısını görüş sırasında ailesine gösterdiği, bunu fark eden gardiyanların Çetiner’i darp ederek görüş yerinden uzaklaştırdıkları belirtildi.

Şemal Arıboğa ve Medine Yiğit’in 1 ve 3 yaşındaki çocuklarıyla beraber Elazığ E Tipi Cezaevi’nden Tarsus T Tipi Cezaevi’ne istek ve iradeleri dışında sevk edildiği ve 10 saat süren yolculuk sırasında havalandırmanın sadece iki kez açıldığı bildirildi. 3 Ağustos 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden cezaevi girişinde bebeğin mama sandalyesine el konulduğu, bebeklerin vücudunda sıcaklıktan kaynaklı yara ve şişliklerin oluştuğu öğrenildi.

(08/028) Abdullah Öcalan ile Görüşme Başvurusuna Ret Cevabı…

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları Faik Özgür Erol, Ebru Günay ve İbrahim Bilmez’in müvekkilleri ile görüşmek için 3 Ağustos 2017  tarihinde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvurunun aynı gün içinde  5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun gereğince hükümlüler hakkında getirilen kısıtlamalar gerekçe gösterilerek reddedildiği öğrenildi. Son ret ile Öcalan ile görüşmek için yapılan başvurular 676. kez reddedilmiş oldu.

(08/029) Gaziantep’te Tutuklanan Gazeteciler…

Antep’te “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında tutuklanan iş insanlarının ifadelerini yayınladıkları ve bu yolla “gizlilik kararı olan bir dosyada gizliliği ihlal ettikleri” gerekçesiyle 2 Ağustos 2017 tarihinde 4 gazeteci Metin Aybey, Murat Güreş, Kadir Akkurt ve Furkan Gökşen gözaltına alındı. Akkurt,  Güreş, Gökşen ve Aybey’in 2 Ağustos 2017 tarihinde mahkemeye sevk edildiği, Güreş ile Gökşen’in gizlilik kararı olan bir dosyada gizliliği ihlal gerekçesiyle tutuklandığı, Akkurt ve Aybey’in ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı bildirildi.

(08/030) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

Tekirdağ’da V.B. (17) isminde bir çocuğun sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek gözaltına alındığı ve 2 Ağustos 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi.

24 Temmuz 2017 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alınan HDP MYK üyesi Atiye Eren’in 2 Ağustos 2017 tarihinde sevk edildiği savcılık tarafından serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/031) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

“FETÖ/PDY Soruşturmaları” kapsamında 3 Ağustos 2017 tarihinde Antalya’nın Alanya ilçesinde 1 kişinin, Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde 1 kişinin, Samsun’da 4 kişinin, Muşta 3 kişinin, İstanbul’da 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Muğla’da gözaltına alınan Muğla Emniyet Müdürlüğü eski İstihbarat Şube Müdürü A.A.’nın 3 Ağustos 2017 tarihinde sevk edildiği mahkeme tarafından ‘ByLock kullandığı’ gerekçesiyle tutuklandığı bildirildi.

Hatay’da gözaltına alınan 42 kişinin 3 Ağustos 2017 tarihinde savcılığa sevk edildiği bildirildi. Savcılık sorgularının ardından 8 kişinin serbest bırakıldığı, 34 kişinin mahkemeye sevk edildiği ve bunlarda 11’inin tutuklandığı ve 23’ünün adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi.

(08/032) Kars’ta “Hero” Tişörtü Giydiği İçin Sınır Dışı Edilen Kişi…

Azerbeycan vatandaşı N.Ş.’nin 2 Ağustos 2017 tarihinde Kars’ta “Hero” tişörtü giydiği gerekçesiyle gözaltına alındığı ve daha sonra sınır dışı edildiği öğrenildi.

 [1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.