MENÜ
ANA SAYFA
x

3 Mart 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

3 Mart 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/003) Şükrü Talay Davasında Cezasızlık…

Van’ın Başkale İlçesi’nde 29 Ağustos 1997’de, yol kontrolünde içinde bulunduğu aracı durduran 7 özel harekâtçı tarafından dövülerek öldürülen Şükrü Talay’ın ölümüyle ilgili davada 4. kez verilen hapis cezasının Yargıtay 1. Ceza Dairesi tarafından onandığı 3 Mart 2015’te öğrenildi.

Sanıklardan Murat Özön, Mustafa Atlı, Mehmet İniş ve Hasan Bulut’a 11’er yıl 8’er ay hapis cezası verilmesine rağmen 2000 yılında çıkarılan af nedeniyle cezaların infaz edilemeyeceği bildirildi.

Davanın diğer sanıkları Ergün Yılmaz, Murat Tahsin ve Uğur Doğan ise önceki yargılamalarda beraat etmişti.

Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk yargılama 28 Nisan 2004’te bitmiş ve “Şükrü Talay’ın ölümünün sanıklardan aldığı darbe sonucu olduğu” kanaati ile Murat Özön, Mustafa Atlı, Mehmet İniş ve Hasan Bulut’a 13’er yıl 4’er ay hapis cezası verilmişti.

Bu karar “yürürlüğe giren yeni TCK nedeniyle iki yasa arasında karşılaştırma yapılarak lehe hüküm uygulanması” için kararı bozulmuş ve karar uyarınca yapılan 2. yargılama da 21 Temmuz 2006’da bitmişti.

Yargılama sonunda “ölümle sonuçlanan kasten yaralama” suçundan sanıklara verilen 11’er yıl 8’er aylık hapis cezası ise 6 Şubat 2008’de bozulmuştu. Kararda Şükrü Talay’ın dövülmesi ile ölmesi arasında iki gün olması nedeniyle “ölüm ile olay arasında bağ bulunup bulunmadığına, Şükrü Talay’ın hasta olduğunu söylemesi göz önünde bulundurularak, ölümde başkaca neden olup olmadığına dair rapor alınıp buna göre karar verilmesinin” istenmişti.

Bunun üzerine yeniden başlayan yargılamanın 25 Mayıs 2011’deki karar duruşmasında Şükrü Talay’ın dayaktan önce sağlam olduğunun belirlenmesi nedeniyle sanıklara yine 11’er yıl 8’er ay hapis cezası verilmişti.

Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kez, 18 Eylül 2012’de aldığı kararla, “üç sanık polisin avukatının duruşmaya katılması yönünde ihtar edilmeden yerine başka avukat çağrılarak karar verilmesi, bir diğer sanığın da avukatının bozma sonrası davet edilmemesi” gibi iki nedenle kararı bozdu.

4. yargılama 24 Haziran 2013’te sonuçlandı. Mahkeme sanıkları yine 11’er yıl 8’er ay hapis cezasına çarptırdı. Yargıtay 1. Ceza Dairesi bu kez 4 Şubat 2015’te aldığı kararla bu cezayı onadı.

(03/004) İşçi Ölümleri[5]

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi 3 Mart 2015’te, Ocak ayı boyunca meydana gelen iş kazaları ve alınmayan önlemler nedeniyle en az 81 işçinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

(03/005) Gezi Parkı Eylemlerinde Darp Etme Davası…

İstanbul’da Gezi Parkı eylemleri devam ederken 16 Haziran 2013’te Beyoğlu’nda polis dayağı sonucu omurgası kırılan C.Ö.’nün açtığı tazminat davası için İçişleri Bakanlığı’nın yine davanın reddi yönünde karar alınması için önceki davalara gönderdiği savunmanın aynısını bu sefer de İstanbul 1. İdare Mahkemesi’ne verdiği 2 Mart 2015’te öğrenildi.

Bakanlık adına Hukuk Müşavirliği’nin gönderdiği savunmada, C.Ö.’nün polislerce dövülüp omurgasının kırılmasını tedbir almadan olayların merkezinde olmasına bağlayarak, kusurun C.Ö.’de olduğu iddia edildi.

1. Hukuk Müşaviri Yardımcısı Adnan Türkdamar imzalı savunmada “her makul insanın” alacağı tedbirleri almayan C.Ö. hakkında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı’nın hazırladığı raporun mahkeme ve savcılık kanalıyla istenmediği belirtilerek bu usulde alınmadığı için işkencenin tespit edildiği raporun değerlendirme dışında tutulması istendi.

(03/006) Çanakkale’de Polisin Darp Ettiği Kişiler…

Çanakkale’de bir parkta alkol alan 4 kişilik grupla polis arasında çıkan tartışma sonucu biri çocuk 4 kişinin polisler tarafından darp edildiği 3 Mart 2015’te öğrenildi. 4 kişiden Ç.C.M.’nin (16) kulağından ameliyat olmak zorunda kaldığı belirtildi.

(03/007) Hasta/Yaşlı Tutuklu veya Hükümlülerin Durumu…

Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nde “yasadışı örgüt üyesi olduğu” suçlamasıyla tutulan Makbule Özbek’in (71) böbreklerinde kist oluştuğu, şeker rahatsızlığının arttığı ve yakın zamanda tansiyonunun yükselmesi nedeniyle revire kaldırıldığı 3 Mart 2015’te öğrenildi.

(03/008) Tutuklanan Taraf Gazetesi Muhabiri…

İstanbul’un Eyüp İlçesi’ndeki evine düzenlenen baskın sonucu gözaltına alınan Taraf Gazetesi Muhabiri ve Yazarı Mehmet Baransu 2 Mart 2015’te “devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme” ve “gizli belgeleri temin etme” suçlamalarını düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 326. ve 327. maddeleri uyarınca tutuklandı.

Mehmet Baransu’nun tutuklanmasına neden olan olayda Mehmet Baransu, Balyoz Davası kapsamında davanın açılmasını sağlayan bir bavul dolusu belgeyi 2010 yılında Taraf Gazetesi’nde haber yaptıktan sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na teslim etmişti.

(03/009) Şırnak’ta Beraat Eden Kişiler…

Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 15 Şubat 2005’te düzenlenen protestoya katıldıkları gerekçesiyle 9 kişi hakkında “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” suçlamasıyla verilen 18’er aylık hapis cezasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye’yi mahkûm etmişti.

18 Haziran 2013’te verilen her sanık için 7 bin Euro tazminat ödenmesi kararının ardından yapılan yeninden yargılama başvurusunu kabul eden Cizre 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2 Mart 2015’te sanıkların beraat ettiğini açıkladı.

bt150303

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] İş kazaları ve işçi ölümlerine dair veriler Haziran-2014’ten itibaren İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporlarına dayandırılmaktadır.