MENÜ
ANA SAYFA
x

7-9 Mart 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4]

7-9 Mart 2015 Günlük İnsan Hakları Raporu

(03/036) Suriye’de Çatışmalar…

IŞİD’le YPG/YPJ arasında çatışmalar devam ederken 8 Mart 2015’te, Rojava’nın Qamişlo Kantonu’ndan ateşlendiği ileri sürülen bir kurşun Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde bir inşaatta çalışan Aydın Bilgiç’e (50) isabet etti. Ağır yaralı halde hastaneye kaldırılan Aydın Bilgiç yaşamını yitirdi.

(03/037) Mardin’de Yargısız İnfaz Girişimi…

Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde 6 Mart 2015’te başlayan 4. Dünya Kadın Yürüyüşü kapsamındaki etkinlikleri izlemek için sınıra yakın bir noktada bekleyen gruba askerlerin açtığı ateş sonucu Ahmet Al (18) vurularak yaralandı.

(03/038) Mardin’de Açılan JİTEM Davası…

Mardin’in Dargeçit İlçesi’nde JİTEM tarafından 30 Ekim-3 Kasım 1995 tarihleri arasında gözaltına alındıktan sonra cesetleri bulunan veya öldürülen 3’ü çocuk 7 kişi ile öldürülen bir asker için ek iddianamenin hazırlandığı 6 Mart 2015’te öğrenildi.

Ek iddianamede haklarında daha önce “kovuşturmaya gerek yoktur” kararı verilen İlçe Jandarma Komutanlığı Merkez Karakol Komutanı Mahmut Yılmaz ile yardımcısının da aralarında bulunduğu 16 kişi bulunuyor.

16 kişinin yargılanmasına ana dosyada bulunan 5 sanıkla birlikte dosyanın gönderildiği Adıyaman’da önümüzdeki günlerde başlanacak.

(03/039) Mahkûm Olan Çocuk Mahpuslar…

Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde tutulan 29 çocuk hakkında, 15 Aralık 2009’da çıkan kavganın ardından bazı çocukların hücreye atılmasını protesto ettikleri gerekçesi ve “kamu malına zarar verdikleri”, “ayaklanma çıkardıkları” suçlamalarıyla açılan davanın sonuçlandığı 6 Mart 2015’te öğrenildi.

Diyarbakır 2.Çocuk Mahkemesi’ndeki karar duruşmasında, 25 çocuğa söz konusu suçlamalardan toplam 148 bin 500 TL para cezası, 4 çocuğa da yine aynı suçlamalardan 3’er yıl 4’er ay hapis cezası verildi.

(03/040) Diyarbakır’da Beraat Eden Kişi…

“Yasadışı örgüt üyesi olduğu” iddiasıyla hakkında açılan davada verilen 12 yıllık hapis cezası kararı protesto etmek için duruşma salonunda “Bijî Serok Apo” şeklinde slogan attığı için hakkında “yasadışı örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla dava açılan Abdullah İzgi’nin yeniden yargılaması 6 Mart 2015’te yapıldı.

Daha önce yapılan yargılamada Terörle Mücadele Yasası’nın (TMY) 7/2. maddesi uyarınca verilen 1 yıl 8 aylık hapis cezası kararını Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin bozması üzerine Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tekrar görülen duruşmada mahkeme heyeti, Abdullah İzgi’nin beraat ettiğini açıkladı.

(03/041) Konya’da Yargılanan Çocuk…

Konya’da 23 Aralık 2014’te düzenlenen bir anma töreninde Halkçı Liseliler Grubu adına yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği iddia edilen Meram Endüstri Meslek Lisesi öğrencisi M.E.A. (16), hakkında “cumhurbaşkanına hakaret ettiği” iddiasıyla TCK’nin 299. maddesi uyarınca açılan davaya 6 Mart 2015’te başlandı.

Konya 3. Çocuk Mahkemesi’ndeki duruşmada M.E.A.’nın avukatları reddi hakim talebinde bulundu. Talebin değerlendirilmesi için duruşma 3 Nisan 2015’e ertelendi.

(03/042) Başbakana Hakaret Ettiği İddiasıyla Gözaltına Alınan Kişi…

Pop müzik şarkıcısı Atilla Taş 6 Mart 2015’te İstanbul’da polis ekipleri tarafından gözaltına alındı. Twitter’daki hesabından Başbakan Ahmet Davutoğlu hakkında yazdığı yazılarla “kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret ettiği” iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında ifade veren Atilla Taş daha sonra serbest bırakıldı.

(03/043) Gezi Parkı Eylemleri Nedeniyle Yargılanan Kişiler…

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek amacıyla Afyonkarahisar’da düzenlenen protesto gösterilerine katıldıkları için 54 kişi hakkında açılan davaya 5 Mart 2015’te devam edildi.

Savcının “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri” suçlamasını yönelttiği 54 kişi ile ilgili iddianameyi kabul eden Afyonkarahisar 1. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada tanık olarak dinlenen polis memuru Ş.K., göstericileri can güvenlikleri için gözaltına aldıklarını söyledi. Tanık polis memuru, “trafiği engelliyorlardı. Çevredeki diğer bazı vatandaşlar da sanıklara tepki gösteriyordu” diyerek göstericilerin çevreye herhangi bir zarar vermediğini belirtti.

Hâkim, tanıkların dinlenmesine devam edilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

(03/044) Gezi Parkı Eylemleri Nedeniyle Yargılanan Kişiler…

Gezi Parkı eylemlerine destek vermek için İstanbul’un Beşiktaş İlçesi’ne bağlı Dolmabahçe Semti civarındaki protesto gösterilerine katıldıkları ve polis saldırısından Bezm-i Alem Camisi’ne sığındıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan 7’si yabancı 255 kişinin yargılanmasına 6 Mart 2015’te devam edildi.

255 kişinin Çağlayan 55. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında tanık ifadelerini alan hâkim, dinlenemeyen tanıkların zorla getirilmesine karar vererek duruşmayı 12 Haziran 2015’e erteledi.

Davada sanıklar “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet ettikleri”, “ibadethaneyi kirletmek suretiyle zarar verdikleri”, “özel kıyafetleri usulsüz kullandıkları”, “kamu malına zarar verdikleri” ve “görevli polis memuruna mukavemet ettikleri” suçlamalarından yargılanıyor.

(03/045) Hakkında Kapatma Talep Edilen Vakıf…

İzmir’de 25 Kasım 2007’de polisin “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla açtığı ateş sonucu kullandığı otomobilde vurularak yaşamını yitiren Baran Tursun adına açılan Baran Tursun Uluslararası, Dünya Ölçeğinde Silahsızlanma, Yaşam Hakkı, Özgürlük, Demokrasi, Barış ve Dayanışma Vakfı (BARANSAV) hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün vakfın kesin olarak kapatılması için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne talep yazısı gönderdiği 7 Mart 2015’te öğrenildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talebine gerekçe olarak BARANSAV’ın özellikle 2007 yılında değiştirilen Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’ndan (PVSK) sonra öldürülen insanların listesini yayımlayarak teşkilatı ve çalışanlarını kamuoyu önünde hedef göstermesini öne sürdüğü bildirildi.

bt150309

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: eozer@tihv.org.tr adresine konu başlığına “günlük insan hakları raporu üyelik talebi” yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari