MENÜ
ANA SAYFA
x

9 Kasım 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Dokümantasyon Merkezi[1][2][3][4][5]

9 Kasım 2017 Günlük İnsan Hakları Raporu

(11/088) İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan Gözaltına Alındı…

Ankara Yüksel Caddesi Üzerinde her gün gerçekleştirilen “İşimi Geri İstiyorum” eyleminin birinci yıldönümü olan 9 Kasım 2017 tarihinde bir yıl boyunca eylemler sırasında yaşanan hak ihlallerine ilişkin raporu kamuoyu ile paylaşmak amacıyla için İnsan Hakları Anıtı önünde basın açıklaması yapmak isteyen ve aralarında İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan’ın da olduğu İHD yönetici ve çalışanlarından oluşan gruba polis müdahale etti. Müdahale sonucu İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, İHD Genel Saymanı Sevim Salihoğlu, İHD MYK üyesi Derya Uysal, İHD çalışanı Besra Varlı, İHD üyesi Aslı Saraç, HDK üyesi Derya Bakır’un yanı sıra açıklamayı takip eden gazeteci Oktay İnce gözaltına alındı. Gözaltına alınanların tümü aynı gün içinde serbest bırakıldı.

Gözaltına alındığında basına açıklama yapan Öztürk Türkdoğan, olayla ilgili olarak “Ankara Valiliği eylem yasağı getirmişti. Polisin de buna dayanarak bizi gözaltına aldığını düşünüyoruz. Gözaltına alınırken bize bir açıklama yapılmadı. Heykelin önüne gittiğimiz sırada kolumuza girildi, araçlara konulduk. İnsan hakları savunucuları olarak, basın açıklaması gibi en temel haklarımızı kullandırtmıyorlar. Hak savunucularına, insan hakları konusunda açıklama yaptırılmadı. Keyfi yönetimin sonuçları bunlar. Polis de en tepeden aldığı icazetle kendisini kanun, Anayasa yerine koyuyor. OHAL en sert şekilde uygulanıyor.” dedi.  Gözaltına alınanların tümü aynı gün serbest bırakıldılar.

(11/089) ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı Gözaltına Alındı…

KHK ile kapatılan ÇHD Genel Başkanı Avukat Selçuk Kozağaçlı 8 Kasım 2017 tarihinde İstanbul’da gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Kozağaçlı’nın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü bildirildi. Basında yer alan haberlerden Kozağaçlı’nın gözaltında açlık grevine başladığı ve 4 içerisinde savcılığa çıkarılmaması durumunda su ve şeker almayı da keseceği bildirildi.

(11/090) Ankara’da “İşimi Geri İstiyorum” Eylemine Polis Müdahalesi…

KHK ile ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için bir süredir direnişte olan kamu emekçileri tarafından Ankara Yüksel Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde 8 Kasım 2017 tarihinde saat 13.30 ve 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına polis izin vermedi ve yapılmak istenen basın açıklamalarına müdahale etti.

8 Kasım 2017 tarihinde saat 13.30’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde 3 kişinin ve saat 18.00’da yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde aralarında Veli Saçılık’ın da olduğu 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Buna göre 8 Kasım 2017 tarihinde Yüksel Caddesi üzerinde yapılmak istenen basın açıklamalarında toplam 10 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların aynı gün içinde serbest bırakıldığı öğrenildi. Müdahaleler sırasında polisin gazetecilerin görüntü almasını da engellediği bildirildi.

(11/091) Ankara ve İstanbul’da “İşimi Geri İstiyorum” Eyleminin 1. Yıldönümü Nedeniyle Yapılmak İstenen Basın Açıklamalarına Yönelik Polis Müdahaleleri…

9 Kasım 2017 tarihinde İnsan Hakları Anıtı önünde Yüksel Caddesi Üzerinde her gün gerçekleştirilen “İşimi Geri İstiyorum” eyleminin birinci yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yapmak isteyenlere polisin müdahale ettiği ve müdahale sonucu 2 kişinin (Nazan Bozkurt ve Celil Aslan) gözaltına alındığı öğrenildi.

9 Kasım 2017 tarihinde aynı gerekçeyle İstanbul Taksim Meydanı’nında yapılmak istenen basın açıklamasına yönelik polis müdahalesinde Meltem Servi isminde bir kişinin darp edilerek gözaltına alındığı öğrenildi. Basında yer alan haberlerde, Meltem Selvi’nin bindirildiği polis aracının içinde tacize maruz kaldığı iddia edildi. Meltem Servi’nin aynı gün içerisinde serbest bırakıldığı bildirildi.

(11/092) Cezaevinde İşkence ve Diğer Kötü Muamele…

8 Kasım 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Bolu F Tipi Cezaevi’nde telefon görüşmesi hakkını kullanmadan önce mahpusların ve ailelerinin adlarını, soyadlarını ve TC Kimlik numaralarını söyleme dayatmasına maruz kaldığı, bunu söylemeyen mahpusların telefon görüşmesi hakkından yararlanamadığı öğrenildi. Ayrıca Bolu F Tipi Cezaevi’nde mahpuslara kaldıkları odaların dışına çıktıklarında kimlik taşıma zorunluluğu getirildiği, mahpusların kaldıkları odalarda yapılan aramalarda mahpusların kaleme aldığı çalışmalara el konulduğu, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin mahpuslara verilmediği, mahpuslara ait radyoların toplandığı ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almış mahpusların havalandırma süresinin günde 4 saatten 1 saate indirildiği bildirildi.

9 Kasım 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Bilecik M Tipi Cezaevi’nde kalan mahpusların haftada bir kez banyoya götürüldüğü ve sıcak su akmadığından mahpusların soğuk suyla yıkanmak zorunda kaldıkları iddia edildi. Maruz kaldıkları hak ihlalleri ile ilgili dilekçe yazan mahpusların, dilekçelerini geri çekmeleri yönünde baskı ile karşılaştığı ve geri çekmeyen mahpusların başka cezaevlerine sevk edildikleri bildirildi.

9 Kasım 2017 tarihinde basında yer alan haberlerde, Elazığ T Tipi Cezaevi’nde kalan mahpusların gardiyanların fiziksel şiddetine maruz kaldığı, koğuşlarda yapılan aramalarda mahpuslara ait özel eşyalara el konulduğu iddia edildi.

9 Kasım 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden Samsun Bafra T Tipi Cezaevi’nde siyasi mahpusların adli suçlardan yargılanan mahpusların kaldığı koğuşlara konulduğu, mahpusların maruz kaldıkları hak ihlallerine ilişkin yazdıkları mektupların cezaevi idaresi tarafından gönderilmediği öğrenildi.

9 Kasım 2017 tarihinde basında yer alan haberlerden KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Nedim Tüfent’in Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde kalan yine KHK ile kapatılmış JİNHA editörü Zehra Doğan’a göndermek istediği faksa “Yargıdaki kişi veya kurumlara yönelik ironik yaklaşımlarda bulunduğu, kurumun asayiş ve güvenliğini tehlikeye düşüren ifadeler kullandığı” gerekçesiyle el konulduğu öğrenildi.

(11/093) Cezaevinde İşkence İddialarıyla İlgili Anayasa Mahkemesi’ne yapılan Başvuru…

Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde kalan Cihan Koçak isimli bir mahpusun 2014 yılında 6 saat boyunca kelepçeli bir vaziyette süngerli oda olarak tabir edilen müşahede odasında tutulmasıyla ilgili olarak yaptığı başvuruyu değerlendiren Anayasa Mahkemesi, Anayasa tarafından güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verdi. Mahkeme daha önce Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verilen dosyayı yeniden soruşturma yapılmak üzere Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdi ve Cihan Koçak’a 10 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararda “Sonuç olarak sağlık raporunda tespit edilen yaralanmalar ve eylemin niteliği dikkate alındığında başvurucunun müşahede odasında yaklaşık altı saat ayaklarından ve elleri arkasından kelepçeli olarak tutulması “eziyet” olarak nitelendirilmiş ve Anayasa’nın 17. maddesinin üçüncü fıkrasında güvence altına alınan kötü muamele yasağının ihlal edildiği sonucuna varılmıştır.” denilmektedir.

(11/094) Gözaltılar ve Tutuklamalar…

2 Kasım 2017 tarihinde Hakkari’nin Çukurca ilçesine bağlı Çığlı ve Ormanlı köylerinde gözaltına alınan 11 kişiden 4’ünün 8 Kasım 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’ iddiasıyla tutuklandığı öğrenildi. Tutuklananların isimleri: HDP Çukurca İlçe yöneticisi Dildar Kara, DBP İl Genel Meclis üyesi Abdullah Ölmez, Neçirvan Ölmez, Savaş Ölmez. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 7 kişi daha önce serbest bırakılmıştı.

4 Kasım 2017 tarihinde Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde gözaltına alınan 10 kişiden 1’nin 8 Ekim 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından ‘örgüt üyesi olmak’ iddiasıyla tutuklandığı ve 2’si adli kontrol şartıyla olmak üzere 9 kişinin ise serbest bırakıldığı öğrenildi.

(11/095) ‘Cumhurbaşkanı’na Hakaret Etmek’ İddiasıyla Tutuklanan Kişi…

Bilecik’te sosyal medya paylaşımlarında Cumhurbaşkanı’na hakaret ettiği iddiasıyla gözaltına alınan Ali Yalınız’ın 8 Kasım 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı öğrenildi.

(11/096) ESP Genel Başkanı’nın Yargılandığı Dava…

ESP Genel Başkanı Çiçek Otlu hakkında Tunceli 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Kasım 2017 tarihinde başlandı. Mahkemenin 3 avukat sınırlaması getirdiği öğrenildi. Çiçek Otlun duruşmaya katıldı ve savunma yaptı. Savunmaların ardından mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 26 Ocak 2018 tarihine erteledi.

(11/097) HDP Milletvekilinin Yargılandığı Dava…

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer hakkında ‘örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’, ‘örgüt propagandası yapmak’ ve ‘kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama’ iddialarıyla Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 9 Kasım 2017 tarihinde devam edildi. İmam Taşçıer duruşmaya katıldı ve savunma yaptı.  Savunmaların ardından mahkeme, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

(11/098) Sözcü Gazetesi Davası…

Sözcü Gazetesi imtiyaz sahibi Burak Akbay, www.sozcu.com.tr Haber Müdürü Mediha Olgun, mali işler müdürü Yonca Yücekaleli ve İzmir muhabiri Gökmen Ulu hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşması 7 ve 8 Kasım 2017 tarihlerinde görüldü. Duruşmada sanıkların savunmalarının ardından tanıklar dinlendi. Mahkeme tutuklu sanık Gökmen Ulu’nun tahliyesine karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

19 Mayıs 2017 tarihinde “FETÖ/PDY Soruşturması” kapsamında Burak Akbay, Mediha Olgun, Gökmen Ulu ve Yonca Yücekaleli hakkında gözaltı kararı çıkartılmıştı. Gökmen Ulu ve Mediha Olgun 26 Mayıs 2017 tarihinde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklanmıştı. Mediha Olgun 22 Eylül 207 tarihinde adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Gökmen Ulu tarafından 15 Temmuz 2016 tarihinde yapılan “Sözcü Erdoğan’ı buldu” başlıklı haber iddianamede suç konusu yapılmış ve söz konusu haberin Cumhurbaşkanı’na yönelik “planlanan suikast girişimine yol gösterici, davet edici ve suç ifası öncesi ile sonrası için kolaylaştırıcı” olduğu iddia edilmişti.

(11/099) Gazeteci Ahmet Şık’ın Yargılandığı Dava…

Gazeteci Ahmet Şık hakkında 2012 yılında yaklaşık 10 ay kaldığı Silivri Cezaevi’nin çıkışında yaptığı “Bu komployu kuranlar cezaevine girecek” şeklindeki açıklaması nedeniyle açılan dava 08.11 2017 tarihinde Silivri 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, Ahmet Şık’ın kamu görevlisine hakaret ve tehdit suçlarını işlediğine dair her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden her iki suçtan ayrı ayrı beraatına karar verdi.

(11/100) Gazetecinin Yargılandığı Dava…

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri İdris Sayılğan ile DBP Muş İl Eş Başkanı Hatice Şeker’in de aralarında olduğu kişiler hakkında Muş 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Kasım 2017 tarihinde başlandı. İdris Sayılğan duruşmaya Trabzon E Tipi Cezaevi’nden SEGBİS aracılığıyla katıldı. Savunmaların ardından mahkeme İdris Sayılğan’ın da aralarında olduğu tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 19 Şubat 2018 tarihine erteledi.

(11/101) İstanbul’da Yargılanan Üniversite Öğrencileri…

2’si tutuklu 13 üniversite öğrencisi hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme tutuklu sanık Şilan Okut’u ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 13 yıl 6 ay, tutuklu sanık Sinem Oğuz’u ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 12 yıl hapis cezası ile ve tutuksuz sanıklar Barış Çiçek, Ali Şahin, Çağrı Kurt, Jülide Yazıcı ve Heja Türk’ü ‘örgüte yardım ve yataklık etmek’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası ile cezalandırdı. Bir sanığın dosyasını ise Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden başka bir dava ile birleştirilmesine karar verdi.

(11/102) Barbaros Şansal Davası…

8 Kasım 2017 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi modacı Barbaros Şansal hakkında İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ suçundan verilen 6 ay 20 günlük hapis cezasını onadı.

Modacı Barbaros Şansal, sosyal medya paylaşımları nedeniyle hedef haline getirilmiş ve yaşadığı Kıbrıs’tan sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderilmişti. Atatürk Havalimanı’nda bir grup tarafından linç edilmek istenen Şansal, gözaltına alınmış ve 4 Ocak 2017 tarihinde tutuklanmıştı. Barbaros Şansal 1 Mart 2017 tarihinde tahliye edilmişti.

(11/103) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Gözaltına Alınan veya Tutuklanan Kişiler…

8 Kasım 2017 tarihinde Kırklareli merkezli bir soruşturma kapsamında 5 ilde düzenlenen operasyonlarda 12 kişinin; Diyarbakır merkezli bir soruşturma kapsamında 10 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında KHK ile kapatılmış Selahaddin Eyyubi Üniversitesi personelinin de olduğu  12 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde gözaltına alınan 3 kişinin 8 Kasım 2017 tarihinde çıkartıldıkları mahkeme tarafından tutuklandığı bildirildi. Aynı operasyon kapsamında gözaltına alınan 4 kişinin haklarında soruşturma yürütülen başka illere gönderildiği, 2 kişinin ise halen gözaltında olduğu öğrenildi.

(11/104) Darbe Girişimiyle İlişkilendirilerek Yargılanan Kişiler…

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski hakim Hasan Özdemir hakkında İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme Hasan Özdemir’i  ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski memur İbrahim Orhan hakkında Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme İbrahim Orhan’ı ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 9 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski memur İsmail Şahin hakkında Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme İsmail Şahin’i  ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 9 yıl hapis cezası ile cezalandırdı.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski öğretmen Bayram Kurt hakkında Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme Bayram Kurt’u ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski gardiyan A. C. hakkında Rize 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın karar duruşması 8 Kasım 2017 tarihinde görüldü. Mahkeme A. C.’yi ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırdı.

15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında Ankara 58. Topçu Tugayı ile Topçu ve Füze Okul Komutanlığı’nda yaşananlarla ilgili olarak 330 sanık hakkında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Kasım 2017 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı 14 Şubat 2018 tarihine erteledi.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski savcı Turhan Turunç hakkında İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Kasım 2017 tarihinde devam edildi. Savunmaların ardından mahkeme duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

KHK ile meslekten ihraç edilmiş eski öğretmen Turgay Zorver hakkında Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesine 8 Kasım 2017 tarihinde devam edildi. Mahkeme savunmaların ardından sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

[1] Dokümantasyon Merkezi’nin hak ihlali raporu kesinleşmediği ölçüde iddiadır, ihlal iddiası yargı kararları dahil olmak üzere Dokümantasyon Merkezi’nin derinlikli araştırmaları sonucu ya kesinleşerek veri olur veya hak ihlali bilânçosundan çıkarılır.

[2] E-posta grubuna üye olmak için: dokumantasyon@tihv.org.tr adresine konu başlığına ‘günlük insan hakları raporu üyelik talebi’ yazarak boş e-posta atınız.

[3] https://www.facebook.com/TIHV.HRFT

[4] https://twitter.com/insanhaklari

[5] Genel Kaynak ve Bilgi Notu: Günlük İnsan Hakları Raporu, Dokümantasyon Merkezi’nin her gün taradığı aşağıdaki gazete, haber ajansı ve internet sitesi haberlerinden ve TİHV’nin ilişki ağından edindiği bilgilerden yararlanılarak hazırlanmaktadır: Vatan, Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Evrensel, Birgün, Cumhuriyet, Fırat Haber Ajansı, Gazete Sujin, ETHA, Dihaber, Yurt, Özgürlükçü Demokrasi, Ntv, Yeni Asya, Bianet, Halkinsesi.tv, Cnnturk, T724, İleri Haber, Siyasi Haber, Alınteri, Kızılbayrak, Sendika.org, El Cezire,BBC, Yüksekova Haber, T24, Diken, Gazete Karınca, Gazete Duvar. Haber Sol.